Gust profile coverphoto blank
21253066 346e 4eb5 812a f9d237706273

Hisztamin szegény étrend a kellemetlen allergiás tünetek ellen

Jun 18 - Sep 30 | Cary, NC, USA

Gamereasy

About this Program

A hisztamin allergia tünetei egyre többeket érintenek napjainkban. A kellemetlen, sőt, sokszor az életminőséget jelentősen befolyásoló panaszok ellen a legjobb megoldás az életmódváltás, azon belül is a megfelelő hisztamin szegény étrend összeállítása. Nem másról van ugyanis szó a hisztamin intolerancia esetében, mint arról, hogy bizonyos elfogyasztott ételek, italok vagy akár gyógyszerek fokozott mennyiségben szabadítják fel a szervezetben a hisztamint. S hogy milyen tünetekkel jár mindez?
Az allergiás panaszokhoz hasonlóan nem ritka a kiütések megjelenése, a viszketés, a fejfájás, a puffadás, a hasmenés vagy a hányinger. Mindez társulhat alhasi görcsökkel, vérnyomás problémákkal, nehézlégzéssel vagy akár szívritmus zavarokkal. A hisztamin szegény étrend lehetővé teszi, hogy kiiktassuk mindennapjainkból azokat az alapanyagokat, amelyek problémát okozhatnak. Ezek köre egészen pontosan behatárolható, így kikerülésük sem jelent különösebb gondot.

Hisztamin szegény étrend friss alapanyagokkal


Elsősorban fontos tudni, hogy a tartósított, füstölt, konzerválással készült, feldolgozott élelmiszerek hisztamin szintje jelentősen magasabb, mint a friss alapanyagoké. Éppen ezért a hisztamin szegény étrend érdekében kizárólag a friss alapanyagok javasoltak. A húsfélék, halak mellett a saláta, a retek, a cékla, a burgonya, az uborka, a paprika remek választásnak bizonyulnak. A friss házi sajtokat érdemes a piacokon keresni, de az olyan köretfélék is hasznosak lehetnek, mint a kuszkusz, a quinoa vagy a köles. A növényi tejek és a gyümölcsök felhasználásával kitűnő smoothie készíthető reggelire, melynek szénhidrát tartalmát felhúzhatjuk zabpehely segítségével, ami szintén fogyasztható a hisztamin szegény étrend részeként.

Alapanyagok, melyeket inkább kerüljünk el


A pácolt, füstölt húsok tiltólistán vannak, csakúgy, mint a citrusfélék, a paradicsom, a savanyított zöldségek vagy az édességek. Az élesztővel készült élelmiszereket is célszerű kerülni, és az alkoholról szintén javasolt lemondani. Attól függően, hogy mennyire érzékeny szervezetünk, elég lehet a hisztamin szegény diéta, melybe például a tojás beleférhet. Ellenben, ha súlyos tünetek jelentkeznek a hisztamin fokozott felszabadulásakor, akkor célszerű még inkább körültekintőnek lenni az alapanyagok összeválogatásakor.

Hisztamin szegény étrend összeállítása szakember segítségével


Ha étkezési szokásokról, étrendtervezésről van szó, akkor hasznos lehet szakember, dietetikus tanácsait kikérni. A megfelelő ételek fogyasztásával ugyanis a hisztamin érzékenység kordában tartható, és tünetmentessé tehetőek a mindennapok. A titok nem másban rejlik, mint az életmódváltásban, ám ezt okosan tervezve nem jár lemondásokkal, valamint a tiltólistás ételek alternatívái is megtalálhatóak. Első körben különösen fontos, hogy kiiktassuk az étrendből a hisztamint tartalmazó alapanyagokat. Néhány hét után egyesével visszavezethetőek azok, és így gyorsan fény derülhet arra, hogy mely ételek okozzák tulajdonképpen a tüneteket.Érdemes tudni azt is, hogy a hisztamin érzékenység időszakonként változó lehet. A stressz, bizonyos hormonális változások, sőt, az időjárás is hatással lehet arra, mikor miként reagálunk egyes hisztamint tartalmazó alapanyagokra. A lassú anyagcsere is problémát okozhat, így ugyanis már kevés hisztamin is bejuthat a véráramba, tüneteket kiváltva. Fontos tehát, hogy a komplex életmódváltás részeként törekedjünk az egészséges emésztés megvalósítására is. Ennek egyik módja az aktív testmozgás, valamint a súlyfeleslegtől való megszabadulás. Az emberi szervezet 70%-a víz, tehát a nagymennyiségű folyadékbevitel mellett sem mehetünk el.

Amint bebizonyosodik, hogy a hisztamin allergia tüneteivel van dolgunk, célszerű csak azokat az alapanyagokat és élelmiszereket megtartani a konyhában, amelyeket gond nélkül fogyaszthatunk, és a későbbiekben is tartani magunkat ehhez. Hasznos, ha saját magunknak készítjük el ételeinket a mindennapokban, így biztosan tudjuk, hogy csak a fogyasztható alapanyagok kerülnek azokba bele. Az egész csak szervezés és odafigyelés kérdése, a végeredmény pedig az életminőség javulása lesz.


Industries

Internet / Web Services